Sunday, 21 August 2011

Akhbar Kompas bukan sahaja minta maaf sepatutnya puji Najib


Akhbar Kompas hari ini telah memohon maaf kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan keluarganya atas satu laporan yang disiarkan pada 4 Ogos lalu yang dikatakan berunsur fitnah.

Permohonan maaf itu dikaitan dengan tulisan yang mengaitkan isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor dengan sebuah syarikat perniagaan, yang telah dinafikan kebenarannya dan juga cincin berlian berharga AS$24 juta.

Permohonan maaf itu juga merujuk kepada laporan tentang bakal besan Perdana Menteri yang dikatakan mempunyai hubungan dengan mafia Rusia.

Pemimpin Redaksi Kompas Rikard Bagun, secara amnya menyatakan permintaan maaf tersebut kepada Ketua Kerajaan Malaysia dan keluarga mengikut laporan Rikard dalam Kompas Minggu, hari ini yang terkandung di perenggan 10, muka surat 10 akhbar tersebut.

Saya tidak mahu mengulas secara terperinci tentang perkara ini, tapi umumnya rakyat Malaysia sudah tahu dan sedar bahawa DS Najib terbabit dalam melobi Media BBC London dengan bayaran yang cukup tinggi juga iaitu RM57 juta. Sebelum ini Tun Matahir juga disahkan telah membayar jumlah yang tinggi semata-mata untuk berjabat tangan dengan Presiden Amerika, Bush.

Apalah nak dihairankan setakat media di Indonasia?

Saya rasa sepatutnya akhbar Indonasia itu puji DS Najib kerana membenarkan rakyatnya menjadi pemilih dalam PRU-13 akan datang dengan pendaftaran PATI melalui sistem biometrik. Bayangkan pendatang asing yang memasuki sesebuah negara secara haram akhirnya boleh menjadi pemilih untuk menentukan siapa yang akan mentadbir negara tersebut.

Najib sepatutnya dijulang sebagai wira untuk akhbar Kompas!

No comments:

Post a Comment