Thursday, 8 August 2013

Ada puak nak bina pejabat UMNO atas tanah wakaf kubur

Untuk menyekat Mazlan dan Bidin daripada mempersoalkan saya dengan pelbagai isu termasuk isu dalaman PAS, saya cuba mengalih isu.

"Dengar kawan awak JKKK Taman Rusila nak rampas tanah kubur?" Saya mula mengalih isu Syiah kepada isu JKKK UMNO. Kebetulan Mazlan adalah kawan baik kepada pengerusi berkenaan.

"Bukan rampas, tebus guna untuk manafaat bersama. Tadika akan dibina di situ untuk manafaat pendudukan taman" kata Mazlan.

"Orang PAS tak boleh lihat perkara baik semuanya nak buat fitnah" Bidin menyampuk.

"Kan dah ada orang tanam tebu dan tembikar di situ? Kenapa sakitkan hati mereka buat report kepada Maidan?" saya mula mempertikaikan maklumat mereka.

Tanah Perkuburan Rusila ada banyak kawasan lapang. Ada penduduk yang telah minta izin untuk bertanam dan mereka telah menjaga tanah perkuburan itu dengan hasil lebihan keuntungan daripada tanaman yang diusahakan. Mereka juga menjaga kebersihan dan kelengkapan kubur.

Walaupun tanah perkuburan itu hanya untuk orang Rusila, mereka telah memberikan sebahagian daripada tanah perkuburan itu untuk penduduk taman bagi perkuburan mereka di situ.

Malangnya JKKK di taman itu cuba untuk menguasai tanah perkuburan tersebut, mereka telah menghalang penduduk menggunakan tanah perkuburan untuk projek tanaman, malah mereka mengugut dan membuat laporan kepada Maidan. Cubaan gangguan ini adalah untuk menguasai tanah perkuburan berkenaan.

Sebenarnya tanah perkuburan itu adalah di bawah penguasai Penghulu Yusuf, 'toki' (datuk) Ayah Chik (Datuk kepada Presiden PAS Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang)

Puak UMNO degil malah tak mahu menerima nasihat penduduk kampung, mereka telah mengadu kepada Maidan untuk menghalau penduduk daripada menggunakan tanah berkenaan sedang penduduk telah mendapat izin daripada waris Tuan Guru Haji Abul Hadi.

Saya difahamkan puak UMNO (JKKK di situ) merancang untuk membina pejabat UMNO di situ. Mereka cuba mengabur mata rakyat dengan membina satu tadika kononnya untuk kepentingan penduduk di taman berkenaan.

Sekarang penduduk kampung telah diberikan salinan geran hak milik tanah perkuburan tersebut yang menyatakan adalah hak milik penguasaan penghulu Yusuf.

"Dulu ada JKKK membahagikan tanah hak milik DarulBayan kepada beberapa orang AJK sedangkan tanah itu adalah tanah untuk projek anak Yatim, sekarang ini nak bina pejabat atas tanah kubur? Kenapa teruk sangat sikap JKKK?"  tanya saya.

"Itu baru cadangan" Bidin menyampuk lagi, Mazlan sekadar diam.

"Kalau nak buat sesuatu, tanyalah orang lama di situ, tanah tu hak milik siapa? Ada geran hak milik atau tidak? Jangan buat pandai-pandai menghalau orang kampung sesedap hati"
saya menyindir lagi.

"Betul ke ada geran?"
Mazlan mula bertanya.

"Geran itu dikeluarkan sebelum Merdeka. Penduduk telah diberi salinan geran asala yang disimpan oleh kakak Presiden PAS"
  kata saya.

"Geran itu adalah geran yang menyatakan hak milik pengusaan walaupun itu tanah wakaf" tambah saya.

Bidin dan Mazlan diam sahaja.

Saya cepat menghabiskan minuman dan terus ke kaunter untuk membayar harga makanan. Bukan apa saya tak nak Mazlan belajankan saya. Biar saya yang belanjakan mereka. Bukan tak makan duit orang UMNO tapi ada rasa tak sedap hati.. maaf atas sikap itu.

"Saya kena cepat" kata saya lalu meninggalkan mereka.

"Terima kasih, niat nak belanja tapi sebaliknya" kata Mazlan sambil tersenyum.

"Tak apa lain kali ada lagi" kata saya.

UMNO di mana-mana sekali tak boleh lihat tanah wakaf atau tanah hak kerajaan, mesti ada projek nak sapu atau nak kongsi sesama mereka. Itu hati perut mereka, hidup dengan kesenangan atas kesengsaraan rakyat.

Kena baca artikel sebelum ini bagi memahami cerita di atas.
http://tin-buruk.blogspot.com/2013/07/orang-umno-pun-bercakap-pasal-syiah.html

2 comments:

  1. itu tanah wakaf kubur di T'ganu, ada satu tempat diselatan negara ni, pantai dan laut pun dah diparaihkan olih mereka2 ni.

    ReplyDelete
  2. Anonymous 22:20,
    Negara kita dipimpin oleh manusia yang jenis perompak. Akhirnya kita dirompak oleh bangsa kita sendiri.

    ReplyDelete